Aloitimme toiminnan yksityishenkilöinä 12.7.2019 tarkoituksena kiinniottaa eli loukuttaa muutamia kodittomia kulkijoita. Aina yhden kiinni saatuamme löytyi seuraava ja yhteydenotot ihmisiltä lisääntyivät, tajusimme osuneemme jäävuoreen tai tarkemmin ottaen sen huippuun.
Alueemme oli katastrofialue ja päätettiin perustaa yhdistys virallistamaan toimintaamme, leiman papereihin yhdistys sai 26.8.2019.
Olemme yhdistys, jonka ensisijainen prioriteetti on populaatioiden purku ja niiden ennalta ehkäisy. Eli jos eläinmäärä (tyypillisesti kissat) alkavat valtaamaan tonttia me tulemme hätiin. Ennaltaehkäisevää työtä tehdään myös valistamalla sekä tulevaisuudessa erilaisten leikkauskampanjoiden avulla.
Mitä sitten kissoille tapahtuu, kun Kesyläiset tulevat tontille?
Omistajan kanssa yhteistyössä pohditaan otetaanko kaikki eläimet kiinni vai haluaako/pystyykö omistaja huolehtimaan 1-2 kissasta, jotka palautetaan omistajalle leikattuna, rokotettuna, sirutettuna sekä loishäädettynä.
Tämän jälkeen eläimet otetaan kiinni joko käsin, haavilla, tai loukulla. Eläimet viedään eläinlääkärin tarkastukseen, joissa selviää eläinten jatko. Osa eläimistä jää yhdistyksellemme, jossa ne hoidetaan kuntoon eli madotukset, leikkaus, rokotukset ja sirutukset. Osalla eläimiä joudutaan hoitamaan myös myös muita sairauksia. Tämän jälkeen eläimet siirtyvät etsimään omaa loppuelämän kotia sijaiskoteihin.
Teemme tiivistä yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa eli osa eläimistä, v.2020 yli 400 kissaa ja muutamia luonnonvaraisia eläimiä, siirtyy jatkohoitoon ja oman kodin etsintään muille yhdistyksille.
Osa eläimistä joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä, mutta tällöin kyseessä on tyypillisesti vanha, sairas ja villi eläin jonka sijoittaminen/hoitaminen ei eläinsuojelullisesti ole enää viisasta. Lopetukseen päätyy keskimäärin 1/50 kiinniotetusta populaatiokissasta.
Otamme vastaan myös eläimiä jonka omistaja ei eläimistään enää voi huolehtia, sekä avustamme karanneiden eläinten kiinniotossa.
Haluamme tehdä eläinsuojelua elämää kunnioittaen, yhteistyössä avuntarvitsijoiden kanssa, jotta jokaisella olisi elämisen arvoinen elämä.
– Kankaanpään Eläinsuojeluyhdistyksen väki –