Skip to main content

Löytöeläimet

Löytöeläimet

Löytöeläimet, erityisesti kodittomat kissat, ovat Suomessa iso eläinsuojeluongelma. Suomessa jää vuosittain kodittomaksi arviolta kymmeniätuhansia lemmikkieläimiä. Erityisesti villiintyneiden, niin sanottujen populaatiokissojen määrä on viime vuosien aikana lisääntynyt alueellisesti.

Löytöeläintaloihin ja eläinsuojeluyhdistyksille päätyy eniten kodittomia kissoja. Myös lähes neljä tuhatta koiraa tilastoidaan vuosittain Suomen löytöeläintaloissa, mutta koirista suurin osa on karkureita, jotka haetaan takaisin kotiin jo saman päivän aikana. Kissoista taas vain noin neljännes päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen. Kissojen ja koirien lisäksi vain muutama sata muun lajista lemmikkieläintä päätyy löytöeläimeksi vuosittain.

Eläinsuojelulain (247/1996) mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteenotettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Kankaanpään kaupungilla on tämän velvoitteen hoidosta sopimus Kankaanpään Eläinsuojeluyhdistys ry:n kanssa. Laki velvoittaa hoitamaan löytöeläintä 15 vuorokautta. Tänä aikana omistajalla on mahdollisuus lunastaa lemmikkinsä hoito-, kuljetus-, yms. kuluja vastaan. Jos 15 vuorokauden aikana omistajaa ei saada selville, eläimelle voidaan etsiä uusi koti.

Löytöeläinmaksut
Hinta määräytyy lemmikin keskuksessa viettämien päivien ja tarvittujen hoitojen mukaisesti. Hintaan lisätään mahdolliset kuljetuksesta aiheutuneet kilometrikorvaukset.

Kissat, koirat ja muut pieneläimet
Omistajalta noutotilanteessa perittävät maksut:

Sisäänottomaksu sis. ensimmäinen vuorokauden 30 euroa
15,00 euroa / vuorokausi
0,43 euroa / kilometri, kun lemmikkieläin on noudettu yhdistyksen toimitiloihin yhdistyksen toimesta.